Pojem probiotiká vo svojom živote už určite počul skoro každý. Čo ale tie probiotiká vôbec sú? Ide o kultúry živých mikroorganizmov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v črevách človeka a vytvárajú črevnú mikroflóru. Pokiaľ z akéhokoľvek dôvodu dôjde k narušeniu tejto mikroflóry a bakteriálnej nerovnováhe, či už kvôli chorobe alebo pri užívaní antibiotík, na scénu sa dostávajú práve probiotiká. Bývajú zložené z viacerých kmeňov prospešných baktérií, najčastejšie sú to laktobacily a bifidobaktérie. Upravia a podporia mikroflóru a zabránia premnoženiu škodlivých baktérií.
Čo sú probiotiká a prebiotiká?
Nie, nie je to preklep. Prebiotiká sú nestráviteľnou zložkou potravín, najčastejšie inulín alebo pektíny, teda rozpustná vláknina. Tá nie je trávená v žalúdku či tenkom čreve, a preto sa do hrubého čreva dostane takmer v nezmenenej podobe. Tam sa stane živinou pre baktérie, a teda sa jedná o látku podporujúcu probiotiká a ich rast.
Ďalším pojmom, ktorý je dobré poznať, je synbiotikum. To vzniká spojením probiotík a prebiotík a účelom je dosiahnutie synergického efektu, teda zvýšenie účinkov. Táto kombinácia taktiež predlžuje prežitie probiotík v črevách.
Čo obsahuje probiotiká?
Obecne sú najlepšími zdrojmi probiotík v potrave mliečne výrobky, pretože kmene zdraviu prospešných baktérií vznikajú pri kvasení mlieka. Obzvlášť bohaté na probiotiká sú teda potraviny ako jogurt, bryndza alebo kefír. V prípade syrov však musíte hľadať informácie o probiotickom obsahu na etiketách obalov. Aj napriek tomu, že ide o mliečny výrobok, nie všetky syry probiotiká obsahujú.
Ďalším hodnotným zdrojom ako probiotík, tak mnohých iných zdravých látok ako sú vitamíny a stopové prvky, sú nepasterizovaná kyslá kapusta a nakladané uhorky.
Kedy užívať probiotiká?
Obecne môžeme povedať, že probiotiká je vhodné užívať všade tam, kde je treba podporiť imunitný a tráviaci systém:
- pri hnačke či zápche
- na podporu liečby kvasinkových infekcií
- pri zápalových ochoreniach čriev
- pri užívaní antibiotík
Skladovanie probiotík
Probiotiká sú živé organizmy a izbová teplota ich môže zničiť. Vhodným miestom pre ich skladovanie je tmavé, suché a chladné miesto. Najlepšie je preto mať ich v chladničke. Niektorí výrobcovia to na etiketách výrobkov priamo doporučujú. Nič sa ale nepokazí, pokiaľ budete v chladničke skladovať i také probiotiká, ktoré to na svojom obale neuvádzajú. Chlad je v ich prípade istotou.
Princíp fungovania chladničiek a niektoré novátorské funkcie spôsobujú to, že teplota v rôznych častiach chladničky nie je rovnaká. Dbajte i na tento fakt a neskladujte probiotiká na hornej poličke chladničky alebo v jej dvierkach. Sú to jej najteplejšie miesta. Ideálna pre vás bude spodná polička nad dolnými zásuvkami.
Ako vybrať a poznať kvalitné probiotiká?
- Prvý parameter, ktorý by vás pri výbere kvalitného probiotika mal zaujímať, je množstvo živých kmeňov, ktoré dostanete z jednej dávky, teda CFU (Colony forming units). Naozaj kvalitné probiotikum bude mať túto hodnotu v radoch niekoľkých miliárd. V rozmedzí 30–70 miliárd ide o veľmi kvalitné probiotiká, nájsť môžete ale aj extra silné s CFU 100 miliárd.
- Ďalším dôležitým údajom je rozmanitosť zastúpených kmeňov. Čím viac, tým lepšie. Hľadajte probiotiká, ktoré vám ponúknu aspoň 10 rôznych probiotických kmeňov.
- Dbajte na to, aké prísady sa v konkrétnom probiotiku nachádzajú. Môže ísť o rôzne pojivá.
- Probiotiká hľadajte u dôveryhodných výrobcov, ktorí sú schopní preukázať sa príslušnými certifikátmi.
- Nezabudnite na obal, je taktiež dôležitý. Probiotiká by sme nemali skladovať v obaloch z umelej hmoty, najlepšie sú tie z hliníka.
- Pri výbere konkrétnej liekovej formy sa riaďte informáciami na obale. Tam sa dozviete, či ide o probiotikum vhodné pre deti, alebo či je výrobok určený len pre dospelých, kto ich môže a kto nesmie užívať. Najčastejšie liekové formy sú kapsule či kvapky.
- Pozor taktiež na životnosť probiotík. Väčšina môže vydržať až 2 roky od výroby, ale len za podmienky správneho skladovania.
Najčastejšie druhy probiotík
Laktobacily
Sú baktérie mliečneho kvasenia vytvárajúce v črevách kyslé prostredie, ktoré nie je vhodné pre škodlivé baktérie. Podporujú trávenie a sú vhodné pri črevných zápaloch.
Bifidobaktérie
V spojení s laktobacilmi majú doplňujúci účinok. Vytvárajú kyslé pH a zdravé prostredie a sú základom dobrej imunity.
Enterobaktérie
Tieto kmene sú vhodné na hnačky a črevné obtiaže, ktoré vznikli po užívaní antibiotík.
Kvasinky
Sú vhodné opäť pri hnačkách spojených s antibiotikami, podporujú liečbu zápalu hrubého čreva.
Ako užívať probiotiká?
Konkrétny návod, ako brať probiotiká, závisí na type vašich obtiaží. Preto je vhodné užívanie probiotík a aký druh k užívaniu vybrať, skonzultovať s vašim lekárom. Obecne totiž platí, že zo začiatku budete brať probiotiká s vyšším obsahom baktérií a následne sa ich dávka bude znižovať až na dlhodobú udržovaciu úroveň.
Potom je zásadné riadiť sa inštrukciami z etikety konkrétneho výrobku. Tam sa dozviete konkrétne dávkovanie a taktiež to, či máte probiotikum konzumovať s jedlom alebo nalačno. K zapíjaniu je vždy najvhodnejšia čistá voda.
Probiotiká a antibiotiká
Bakteriálne infekcie škodlivou baktériou sú časté. K ich liečbe sú nasadené antibiotiká. Tie ale nerozlíšia, či ide o zdraviu prospešnú, či škodlivú baktériu, a preto zabijú všetky baktérie, ktoré sú na dané antibiotikum citlivé.
Preto je vhodné začať užívať probiotiká vo chvíli, kedy sú vám nasadené antibiotiká. Je to dobrá prevencia prípadných črevných potiaží.
A ako brať probiotiká s antibiotikami? Berte ich po celú dobu liečby a ďalších 14 dní po ich skončení. Medzi dávkou antibiotika a probiotika je dobré dať si časový rozostup 2 hodiny.
Ako dlho užívať probiotiká?
Pre dosiahnutie optimálneho stavu črevnej mikroflóry je vhodné probiotiká užívať aspoň po dobu 2 mesiacov. Je ale taktiež možné užívať ich dlhodobo. Sú zdraviu prospešné a po celú dobu užívania budú pomocníkom vášho imunitného a tráviaceho systému.