NEW!Ako ovládnuť cvičenie doma? Toto sú najzaujímavejšie spôsoby! Čítajte tu

Iné články

Úprava vody pomocou filtračných zariadení

Filtrácia vody predstavuje spoľahlivý spôsob, ako zbaviť vodu nežiaducich látok, ktoré nášmu telu alebo spotrebičom v domácnosti neprospievajú. Úpravu vody môžeme realizovať centrálne, tzn. na prívode do objektu alebo lokálne, teda v miestach, kde vodu priamo používame. 

Prečo investovať do filtračného zariadenia?

Chcete mať istotu, že pijete naozaj čistú a kvalitnú vodu? Domáce filtre na vodu sú riešením. Ak čerpáte vodu z verejného vodovodu, za jej kvalitu zodpovedá dodávateľ, teda vodárenská spoločnosť. Takáto voda je neustále monitorová a nežiaduce látky by nemali presahovať limitné hodnoty stanovené Úradom verejného zdravotníctva. Kvalita vody sa však môže zmeniť počas jej transportu v distribučnej sústave, napr. v dôsledku starých potrubí. 

Ak čerpáte vodu zo studne, riziko kontaminácie je väčšie. Nachádzať sa tu môžu rôzne mikroorganizmy a baktérie, dusičnany, železo a ďalšie.

Filtrácia nielenže odstráni nežiaduce látky, ale môže zlepšiť chuť vody a odstrániť nepríjemný zápach. Okrem toho chráni domáce spotrebiče pred usadzovaním vodného kameňa a predlžuje tak ich životnosť.

Centrálna úprava vody na prívode

Na hlavnom prívode vody môžeme odstrániť zákal, hrdzu, piesok a zmäkčiť tvrdú vodu, inak povedané zlepšiť úžitkové vlastnosti vody. Rozhodnutie o tom, aký filter zvoliť, by sme mali robiť na základe rozboru vody, ktorý pozostáva z mikrobiologických, fyzikálnych a chemických skúšok. Úprava vody môže zahŕňať kombináciu rôznych technológií.

  1. Základom je mechanický filter, ktorý zachytáva nečistoty ako je hrdza, piesok a iné.
  2. Ďalej sú to filtre na vodu, ktoré cielene odstraňujú špecifické látky, napr. filter na chlór, železo či dusičnany. 
  3. Na prívode môžeme upravovať aj tvrdosť vody, spôsobenú vysokou koncentráciou vápnika a horčíka, a to pomocou zmäkčovača

Lokálna úprava vody v mieste použitia 

Filtrácia v mieste použitia sa zameriava hlavne na zlepšenie chuti a kvality vody určenej na pitie. Vďaka menším prietokom tu môžeme nainštalovať sofistikovanejšie filtračné technológie. Medzi najpoužívanejšie filtre v kuchyni patria: 

  1. Systém reverznej osmózy – vysoko účinný proces filtrácie, ktorý využíva špeciálnu polopriepustnú membránu (priepustnosť menej ako 1 nm), ktorá prepustí iba molekuly vody, zatiaľ čo nečistoty, baktérie a iné nežiaduce látky zachytí. 
  2. Ionizátor vody – mení štruktúru vody elektrolýzou, vytvára zásaditú (alkalickú) a kyslú vodu. 
  3. Uhlíkové filtre do drezu – slúžia na okamžité zlepšenie kvality vody, ktorú pijeme a používame na varenie (priamo v kuchyni). Sú vhodné pre úpravu vody z vodovodu, ako aj zo studne.

 

Zdroj foto: Maksym Yemelyanov / Adobestock.com

Podobné články
Iné články

Najlepšie online kasína pre slovenských hráčov: Recenzie a odporúčania

V dnešnej dobe je vo svete internetu mimoriadne ťažké nájsť to správne online kasíno. Internetové prieskumy by ľuďom zabrali množstvo času a…
Iné články

História hazardných hier: Od kamenných kasín po online platformy

Hazardné hry sú neoddeliteľnou súčasťou ľudskej histórie a kultúry. Od prvých hier s kockami v starovekých civilizáciách až po moderné online kasína,…
Iné články

Ako na jednoduché vypratanie bytu či prevážanie nábytku

Prečo si neuľahčiť život, keď je to pritom vo svojej podstate úplne jednoduché a priamočiare? Hovoríme o rekonštrukciách či vypratávaní bytov, prípadne…