NEW!Ako ovládnuť cvičenie doma? Toto sú najzaujímavejšie spôsoby! Čítajte tu

Šport

Všetko o histórii ľadového hokeja na Slovensku

Prevedieme vás dôležitými míľnikmi obľúbeného športu v našej krajine. Myslíte si, že viete o slovenskom hokeji všetko? Poďme to zistiť.

Ľadový hokej, pochádzajúci z Kanady, sa u nás teší veľkej obľube od roku 1925. Bol spopularizovaný vďaka Majstrovstvám Európy, ktoré sa konali vo Vysokých Tatrách. Predtým sa v našich končinách hrával najmä bandy hokej, ktorý je podobný tomu ľadovému. V roku 1929 sa v Starom Smokovci uskutočnil prvý ročník Tatranského pohára, druhého najstaršieho európskeho turnaja. Od tohto momentu sa datuje vzostup záujmu o šport nielen u budúcich hráčov, ale aj fanúšikov a postupne sa u nás rozvinulo aj stávkovanie. Napríklad na webe: https://online-stavkovanie.com/betring-bonus/ môžete podávať vaše stávky na hokej.

Československý hokejový zväz

Naše kluby spadali pod Československý svaz kanadského hockeye. Ski klub Bratislava, ŠK Slávia Banská Bystrica, ŠK Žilina, ŠK Vysoké Tatry a ČsŠK Košice, fungovali v zväze spolu ako Slovenská župa. Neskôr sa táto župa rozdelila na Západoslovenskú, Stredoslovenskú a Východoslovenskú.

Počiatky československého hokeja

V roku 1930 prebehli prvé majstrovstvá Slovenska v hokeji. Prvé mužstvo, klub HC Tatry zo Slovenska, sa prebojovalo do celoštátnej československej hokejovej ligy v roku 1936. A prvým Slovákom v československej reprezentácii bol Ladislav Troják, ktorý štartoval v roku 1937 na MS v Londýne. Ešte predtým, v roku 1936, sa zúčastnil Zimných olympijských hier v Garmisch – Partenkirchene, kde spolu s reprezentačným výberom ČSR skončil na 4. mieste.

Neskôr, v 50-tych rokoch, sa tešil z úspechu slovensko-kanadský tréner Matej Buckna. Jeho zásluhou sa zvyšoval počet Slovákov v reprezentácii Československa. Medzi známych hokejistov v tom čase patril Ladislav Troják a Ján Jendek.

Hokejové kluby

Bratislavskému klubu Slovan Bratislava priali 60-te roky, kedy sa z neho stalo jedno z najlepších mužstiev v československej lige. V tomto desaťročí bol Slovan až sedemkrát tzv. korunným princom ligy a viackrát mal majstrovský titul na dosah. Preslávila ho silná generácia ako Dzurilla, Starší, Gregor, Čapla, Golonka, Fako, Černický a Nedomanský.

V roku 1963 – 1964 vznikli Česká a Slovenská národná liga. O postup sa bojovalo v kvalifikácii. Hneď v jej prvom ročníku postúpil do najvyššej súťaže víťaz Slovenskej národnej ligy – Dukla Košice, tá sa neskôr premenovala na VSŽ Košice. Po rokoch sa tak do 1. ligy dostalo druhé mužstvo zo Slovenska. Zásluhu na to mal aj jeden z najlepších brankárov v histórii československého hokeja Jiří Holeček.

Iným armádnym klubom bola Dukla Trenčín, ktorá sa po niekoľkých rokoch stala jedným z najlepších tímov Slovenskej národnej hokejovej ligy. Kvalita československej reprezentácie sa v 60. rokoch výrazne zvýšila aj zásluhou slovenských hokejistov.

70. roky – najúspešnejšie obdobie československého hokeja

V roku 1971 získalo Československo vo Švajčiarsku ďalší titul majstrov Európy. Zo Slovákov boli pri ňom brankár Sakáč a obranca Tajcnár. Vrchol prišiel o rok neskôr v Prahe, kde Československo vybojovalo tretí titul majstrov sveta. V zostave trénerov Kostku a Pitnera hrali napríklad: Dzurilla, Kužela, Tajcnár, Haas, Holeček s Nedomanským či Sakáč. Práve Dzurillu môžeme označiť ako jedného z najlepších brankárov nielen svojej doby. Štartoval desaťkrát na majstrovstvách sveta, trikrát na ZOH a vždy prišiel s medailou. Zlatú medailu získal trikrát.

Slovenský hokej po osamostatnení sa

Po rozpade Československa klesol slovenský hokej na najnižší schodík hierarchie – do skupiny C. Hokejisti Slovenska sa však v roku 1993 mohli zúčastniť na olympijskej kvalifikácii v Sheffielde a vyhrali ju. Otvorila sa im tak cesta na ZOH 1994 do Lillehameru.

Výkony slovenského mužstva na olympiáde v Nórsku prekvapili mnoho svetových odborníkov. Mužstvo vedené kapitánom Petrom Šťastným (jediný Slovák, ktorý s hokejom začínal u nás a dostal sa do Siene slávy NHL), vyhralo v spoločnosti Kanady, Švédska i USA. Na majstrovstvách sveta 1996 vo Viedni strelilo Slovensko presne po 23 min. a 45 sek. svoj premiérový gól v A kategórii. Zásadným pre slovenský hokej bol rok 2002, kedy reprezentačný výber Slovenska, pod vedením Jána Filca a kapitána Miroslava Šatana, vybojoval zlatú medailu a titul Majstra sveta.

Toto sú dôvody, prečo je ľadový hokej významnou súčasťou kultúry a histórie Slovenska. Písali ju talentovaní hráči a tréneri, vďaka ktorým sa môžeme tešiť z prosperujúcej a profesionálnej ligy a silnej reprezentácie v zahraničí. Viac o hokejových udalostiach si môžete prečítať tu: https://www.rtvs.sk/ms-v-hokeji-2023/historia-slovenskeho-hokeja

Tento článok je sponzorovaný.

Podobné články
Šport

Ako vybrať prvý bicykel

Uvažujete nad kúpou prvého bicykla pre svojho potomka? Tak to by ste sa najskôr mali zorientovať v cyklistickom svete a zistiť, ktoré…
Šport

Rozmýšľate, ako sa obliecť na bicykel počas prechodného obdobia? Poradíme Vám!

Prechodné obdobie, jar a jeseň, je pre cyklistov výzvou. Teplota sa môže rýchlo meniť a počasie môže byť nepredvídateľné. Ako sa teda…
Šport

Pravidelné behanie zlepšuje fyzickú aj psychickú pohodu

Zdravý beh je dôležitou súčasťou udržiavania dobrej fyzičky a aktívneho životného štýlu. Pomáha nielen zlepšovať kardiovaskulárnu kondíciu, ale aj posilňovať svaly a…